Perfect Sense(感官失落園)..

by phenixwithnomind

只要把你所愛的人緊緊留在你的身邊,即使感官一一消逝,也能找到大家存在的證據。

因 ”人類感覺逐一失去的世界沒日” 吸引而睇 Perfect Sense,完場後才知這是一套愛情片。故事背景本身好特別,講述人類得到一種怪病,嗅覺、味覺、聽覺、視覺逐一失去,但戲中主線不在聚焦人類如何自相殘殺、逆景自強,或者男女主角如何逃出生天的荷里活式劇情。在世界沒日的沈重背景下,反而一點一點、輕輕的以Michael與Susan於此大時代作為普通人的愛情逸事(相識、相愛、分手、再遇)貫穿整套戲。

 

戲中每次喪失一種sense時都會出現相應的syndrome,我覺得當中的意義為:

Grief > Lost of Smell

不要因過去的傷痛而抗拒發現身邊的人和事(我將smell取義為察覺)

Terror of loneliness > Hungry > Lost of Taste

不要因害怕孤獨而放縱自己而不懂分辨好與壞(明顯係寸緊自己英國人暴肥的問題,所以女主角用上女神Eva Green,Francaise~)

Angry, rage, hatred > Lost of Hearing

不要因憤怒與仇恨而充耳不聞

Understanding, acceptance, forgiveness > Lost of Vision

要存感恩之心,了解并接受身邊的不同,瞎目的去愛!?

 

草草返查編劇Kim Fupz Aakeson 原來大部份作品都係以愛情為主,戲中都有一點傻B事,但對於彭導粉絲來說只是九牛一毛啦~

–  Michael係地下喊上一樓講緊電話的Susan借煙

–  約Susan出街時用返煮野俾佢食唔work ”Do you want some food? Some coffee? A glass of wine?”,之後竟然一句”Some fresh air?” 搞掂左

– “Make me special” sink or swim遊戲

 

戲中我略嫌太多平白的Voice Over,打斷左好多個可以更好既moody位。最後deaf個度開左個幾正既頭,Susan deaf後一遍white noise。之後有一段Michael去重音party(我覺得應該放係Michael出門口之後會更好),晝面與音效好有享受最後快樂既失落感覺。可惜最後又係俾旁白打斷,好似最後講二人搵返大家個段,唔出聲,slow motion,播classical,再black out後先旁白咪幾好..

 

低成本製作(查不到多少..),賣橋不賣晝面都算成功,失去感官沒日的concept我第一次見,背景夠沈重,全片都沒什色彩可言,而且愛情主線都係灰灰的,完場後觀者都應該會沈一沈去反思一番。

 

Ps1. 開場時的片段個concept幾特別,一次過交待晒戲中會出現的Objects,但D scenes 就相對太過普通..緊接的場景我發現差一點就工整的排出: Michael的愛情>Susan的愛情> Michael的工作>Susan的工作>故事背景(傳染病)。但又是否因為要做就返男女角的相遇而先交代: Susan的工作>故事背景(傳染病)> Michael的工作>餐廳外相遇,就不得而知啦~

Ps2. 有段講無左smell後有個橋底小提琴家嘗試用言語、音樂、記憶去觀眾重新感受氣味,用左3分鐘但我又感受唔到D咩,唔知呢個係咪先至係導演想交待俾觀眾呢~?

Advertisements