Shame(色辱)..

by phenixwithnomind

點解睇呢套Shame(色辱) 我都唔記得,但係知導演Steve McQueen擅長以無對白的長鏡頭配上classical做配樂營做氣氛,暫緩螢幕對觀者講故事,而是由觀者心裡面爆返出黎,而且故事係講一個患有性上癮者,所以吸引左我去睇。

故事性而然可以話係平淡中既平淡,而成套戲既吸引之處就係不知不覺地將觀者吸入戲裡面,然後再由觀者內心去反芻套戲既信息,讓觀者以第一身去感受主角被性上癮影響的無力感。

演技我不懂,但戲始的第一shot,演男主角的Michael Fassbender一句對白都唔使就已經完全交代到個種對感情很想要但又不敢捉碰的感覺。佢唔係一條毒撚,有不錯的工作,會同buy 佢的上司去介女,只係有點感情缺失,不懂情感(親情與愛情如事)。而McQueen引導觀者主角因病而把自己從社會中邊綠化,建立自己的堡壘,佢一返到屋企基本完全與世隔絕,更加拒絕想借居的Sissy電話。而整套戲就係講主角的堡壘一步步的被入侵,到最後將佢谷爆。去到最後沒有什麼結局,而我到個刻要諗一諗,先知自己不知不覺已經吸左入戲裡面。

 

Advertisements